Somepäälliköt ja community managerit ovat digitalisaation lastentarhanopettajia

Somepäälliköt ja community managerit ovat digitalisaation lastentarhanopettajia

Vertauskuva toivottavasti suututtaa jonkun. Lastentarhanopettajat ovat erittäin tärkeitä ihmisiä ohjaamaan lapsia kohti heidän opiskelu-uraansa ja tukemaan perheitä tässä kriittisessä ruuhkavuosirupeamassa.

Mutta jos ihan rehellisiä ollaan, mikään risteilijäalus tuskin jäisi rakentamatta, jos lastentarhanopettajat yhtäkkiä lakkaisivat olemasta. Todennäköisesti hyvin harva varustamo on syntynyt innostavan lastentarhanopettajan vaikutuksesta. Tuskin yhtäkään.

Laivan bingoemäntä ei pysty määräämään laivalle uutta kurssia, vaikka kuinka huomaisi ettei vanhalla reitillä riitä enää asiakkaita. Vielä vähemmän siihen pystyy emännän karaokelaitteiden äänimies, vaikka kuinka vaihtaisi perinteisen PA-järjestelmän langattomiin bluetooth-headsetteihin.

Asiakkaan arjessa näkyvä hyvin koulutettu uusi tiimi ja sen uusi julkaisujärjestelmä ovat kehityksen seuraus, ei sen syy.

Yksittäinen someaktiivi ei pysty digitalisoimaan koko yrityksen liiketoimintaa, vaikka olisi tehtävässään kuinka taitava ja korvaamaton. Digitalisaation pitäisi koskettaa yritystä ja sen liiketoimintaa koko leveydeltä.

Herääkin kysymys:

Pystyykö kukaan manageritason operatiivinen työntekijä digitalisoimaan yritystä?

Tarvitaanko siihen aina joku riittävän äänekäs ja riittävän päätösvaltainen johtaja? Onko oikeiden, disprutoivien muutosten loppujen lopuksi aina tultava ylhäältä alaspäin kuin vesiputous?

Kenellä muulla voisi olla valtaa muuttaa kulutusyksikköön perustuva hinnoittelu kuukausihinnoitteluksi, kuin norsunluutornin setämiehellä? Kenellä muulla voisi olla rahkeita muuttaa logistiikkaketju robottiohjatuksi?

Toisaalta, haluaako edes kukaan manageritason operatiivinen työnjohtaja erityisesti digitalisoida yritystä? Onhan se ihan selvä riski, että oma toimenkuva saattaisikin kadota yhtälöstä. Tai vielä pahempaa, se voisi muuttua sellaiseksi, mihin ei ole enää valmiita valmiuksia.

Isot yritykset on todennäköisesti tuomittuja digitalisoitumaan setämies kerrallaan.

Tai sitten se yksinäinen manageri perustaa oman yrityksensä. Jossa hän on oman – vaikka matalankin – norsunluutornin äänekäs setämies.

(Setätermiä on käytetty tarkoituksellisen provosoivana.)