Mitä lapset lennättivät ennen Wrightin veljeksiä?

Mitä lapset lennättivät ennen Wrightin veljeksiä?

Luin vihdoin Simon Sinekin Start With Whyn. En ota varsinaisesti kantaa tämän yhden pienen TED-talk-ajatuksen ympärille tehtailtuun tuotelämmittelyyn tai niin monille tietokirjoille tyypilliseen jankuttamistodisteluun.

Vaan mietin lentokoneita.

Sinek nimittäin esitti mielenkiintoisen ajatuksen WHY-teoriansa ympärillä: Jos rautatieyhtiöillä olisi ollut selkeä visio omasta WHYstaan (eli antaa ihmisten liikkua mantereelta toiselle) ne olisivat todennäköisesti kehittäneet myös ensimmäisen, tai ainakin toisen polven lentokoneen.

Mutta kun ei tullut mieleen.

Orville ja Wilbur Wrightin ensimmäinen onnistunut lento tapahtui joulukuussa 1903. He aloittivat lentokoneen kehittämisen erilaisista leijoista ja liitimistä. Leijoja oli ollut olemassa Kiinassa jo 500-luvulta lähtien ja oli niillä lennätetty ihmisiäkin. Liitimiä puolestaan oli käytetty hyppäämällä torneista tai kuumailmapalloista. Liitimet näyttivät enemmänkin linnuilta tai Batmanilta, kuin modernilta riippuliitimeltä. Useammin kuin matkustukseen, liitimiä käytettiin teloitukseen.

Sitä minä mietin, että jos lapset tuolloin 1800-luvun lopulla eivät unelmoineet lentokapteenin tai astronautin urasta, niin unelmoiko ne edes Batmanin urasta.

Vai rakensivatko lapset sanomalehtipaperista pelkkiä purjelaivoja ja hattuja?

Joskus pienillä asioilla on tosi iso merkitys. Mutta ihan yhtä usein isoilla asioilla on tosi pieniä merkityksiä.

Mille kaikelle me olemme leikeissäme sokeita, koska kukaan ei ole vain tullut ajatelleeksi sitä aikaisemmin?